Mordförsök på president i rysk delrepublik

Presidenten i ryska delrepubliken Ingusjien har utsatts för ett mordförsök. En bil fylld med sprängmedel rammade presidentens bilkonvoj i huvudstaden Ingusjiens huvudstad Nazran. Tjetjensk gerilla misstänks ligga bakom dådet.

Det var en bil av märke Zhiguli som rammade presidentens kolonn, berättar åklagaren i tv. Nu samarbetar säkerhetstjänsten FSB och ingusjetiska polisen för att få reda på vem som ligger bakom självmordsattentatet.

Ett stort hål i asfalten och en bucklig skottsäker Mercedes syns på tv:s bilder från attentatsplatsen. Den bepansrade silverfärgade bilen räddade troligen presidentens liv. Han fick lätta brännskador.

Trogen Putinanhängare
President Murat Zvjazikov är en före detta FSB general som arbetade i säkerhetstjänsten, i både den krigshärjade grannrepubliken Tjetjenien och i Ingusjien de senaste 20 åren. Han valdes till president i april 2002 och är en trogen Putinallierad.

Tiotusentals tjetjenska flyktingar lever i Ingusjien. De flesta bodde i tältläger, men sedan början av april har alla utom ett läger stängts och flyktingarna har återvänt till Tjetjenien eller sökt sig andra bostäder i Ingusjien.

Anses svika flyktingarna
Utrymningen av lägren har bara delvis varit frivillig. När gas och el stängts av, sjukstugor och skolor stängts och matleveranser stoppats, har flyktingarna inte haft annat val än att lämna lägren.

Zvjazikov anses svika flyktingarna, till skillnad från sin företrädare på presidentposten. Precis som Moskva hävdar han att freden återvänt till Tjetjenien.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".