Mer pappaledighet kan ge bonus

Regeringen vill att landets pappor ska ta ut en större del av föräldraledigheten. På onsdag fattar regeringen beslut om direktiven för en utredning med syfte att åstadkomma detta. Barn- och familjeminister Berit Andnor kan tänka sig att införa ”jämställdhetsbonus”.

Berit Andnor anser att föräldrarna bör dela mer lika på ledigheten.

– Om man delar mer lika så får man också en högre ersättning. Vi vet ju att ekonomin är en av de saker som påverkar allra mest tror jag, när det gäller uttaget av föräldraförsäkringen, säger Berit Andnor.

Mammor hemma mest
Trots att både mamman och pappan sedan många år har samma rätt till föräldraledighet, så är det mammorna som stannar hemma i genomsnitt i 80 procent av tiden.

Det är för lite, anser Berit Andnor som hoppas att utredningen, som utlovades för redan ett år sedan, kommer att ge förslag på hur papporna ska ta ut en större del av tiden än i dag.

Barnets rätt
I dag är två av föräldraledighetens 13 månader reserverade för pappan.

Många debattörer vill gå längre och kvotera fullt ut, vilket skulle innbära att mamman och pappan i så fall skulle vara tvungna att stanna hemma lika länge, för att föräldrarna ska kunna ta ut hela ledigheten. Men sådana tankar är Berit Andnor emot.

– Föräldraförsäkringen är till för barnen och jag vill inte att vi hamnar i en situation där inte barnen får den här första tiden med sina föräldrar, så att det blir mindre tid för barnen med föräldrarna, säger hon.

– Det finns ingen garanti för att man tar ut alla månader och jag vill vara säker på att vi inte hamnar i en situation där barnen är på dagis från det de är sex-sju månader. Det är för tidigt, säger barn- och familjeminister Berit Andnor.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".