Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny vänsterorganisation ska debattera EU

På tisdagen presenterades Vänster för Europa, en plattform som samlar socialdemokrater, vänsterpartister och som det heter, oberoende vänsterpersoner. Efter folkomröstningen om EMU i höstas bildas det nu nya nätverk och organisationer om Sveriges förhållande till EU. EU-kritiska Junilistan, som startade i februari är ett annat exempel.

Tidigare skolminister Ylva Johansson är en av intitiativtagarna till Vänster för Europa.

– Det behövs en framtidsdebatt om Europa, ett ideologiskt samtal om hur vi vill se att EU utvecklas och där det finns mycket att göra för att uteckla demokratin i EU. Vilken roll ska EU egentligen ha i världen, hur kan EU medverka till en mer rättvis global ordning? Jag vill skapa en ordning för en ideologisk framtidsdebatt om de här frågorna.

Du är ju socialdemokrat, varför kan du inte för Vänster för Europa inom ditt parti?

– Det är inte en motsättning, det gör jag. Men jag tror att det också behövs ett utrymme som inte är partipolitiskt, där vi inte avkrävs ett säkert svar allt för snabbt. Vi kandiderar inte till några val, utan vi har ett utrymme här att i lite friare former föra en bredare och ideologisk debatt om Europas framtid, säger Ylva Johansson.

Politiker och författare
Ylva Johansson, tillsammans med flera andra namnkunniga före detta och nu aktiva politiker och debattörer, står bakom initiativet Vänster för Europa.

EU-kommissionären Margot Wallström, vice riksbankschef Kristina Persson, författarna Anders Ehnmark, Maj-Gull Axelsson, Stefan Edman och Lasse Berg står bakom nätverket.

Det gör även Fryshusets Anders Carlberg, centerpartisten Anders Ljunggren och vänsterpartiets Kenneth Kvist.

Ingen organiserad vänster i Sverige
I många andra EU-länder finns det en organiserad vänster för EU, men inte i Sverige, i alla fall inte utanför socialdemokratin.

– När det gäller socialdemokraterna tror jag att en viktig orsak har varit att den svenska välfärdspolitiken har varit så starkt förknippad med nationalstaten. Man kunde lika gärna prata om en välfärdspolitik eller en välfärdsmodell istället för välfärdsstaten, säger Ylva Johansson.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".