Skandal med Tysklands centralbankschef

Den tyska centralbankens chef, Ernst Welteke har ställts inför krav på hans avgång, efter att det blivit känt att en privat bank betalade en hotellvistelse för hela hans familj.

Han har högre lön är förbundskanslern och hans tjänst är den mest prestigefyllda i Tyskland men nu riskerar Ernst Welteke att förlora sitt jobb på grund av en två år gammal hotellnota.

– Om jag blir inbjuden, utgår jag från att de som bjuder in mig betalar mina omkostnader, sa Ernst Welteke när det här om dagen blev känt att Dresdner bank betalat notan på lyxhotellet Adlon i Berlin.

Kostade 70 000
Det var nyårsafton 2001 och Welteke skulle tala på ett seminarium. Han tog med sig sin familj och stannade fyra dagar i sviten som kostade 70 000 kronor.

Men att en chef för tyska Bundesbank inte skulle betala för sig, är en skandal här.

För att förstå reaktionerna måste man förstå bankens ställning i Tyskland. Bankchefen är ekonomins översta påve och banken har setts som hjärtat i det tyska ekonomiska undret i över 50 år.

Genom sitt agerande har Welteke riskerat bankens integritet och goda rykte. Även om Weltke nu sagt att han själv ska betala två nätter och Bundesbank resten, så har kritiken fortsatt.

Står ensam
Även hans vän och partikamrat finansminister Hans Eichel har nu tagit sin hand ifrån honom.

– Det är Bundesbank som bestämmer men om han hade varit minister, hade samma agerande varit otänkbart, säger Eichel som därmed öppnat falluckan, för Tysklands högst betalde statstjänsteman.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista