Ericssons vd Carl Henric Svanberg

Högre vinst än beräknat för Ericsson

De stora besparingarna inom telekombolaget Ericsson har gett resultat snabbare än väntat. Vinsten är högre än beräknat och inför bolagstämman på tisdageftermiddagen sa vd:n Carl Henric Svanberg att Ericsson har stärkt sin position och tagit marknadsdelar inom alla sina viktiga områden.

Nedskärningarna inom Ericsson omfattar totalt 50 miljarder kronor och omkring 60 000 jobb har försvunnit. Men nu ger besparingarna resultat.

– Det här är ett år när vi ser 3G rulla ut, 46 kontrakt ska vi driftsätta innan året är slut och vi ser samtidigt uppgångar på GSM. Så vi ser framåt med tillförsikt, säger Ericssons vd Carl Henric Svanberg.

Nytt fokus på tillväxt
Ericssons framtid går nu i dur och vd:n Carl-Henric Svanberg lovsjunger sin personal. Tiden med ödesmättade toner och bolagstämmor som gick i moll är nu över.

Enligt Svanberg så är det nu fokus på tillväxt istället för besparingar, även om kostnaderna skall hållas låga också i fortsättningen.

– Under ett antal år så har vi ju varit inriktade på överlevnad. Men samtidigt så har vi stärkt våra marknadsandelar. Så arbetet har ju pågått att bygga vidare på det vi har. Men när vi diskuterar på ledningsmöten på olika nivåer i företaget, så blir det mer normalt balanserat mellan tillväxt, utvecklingsprojekt och kostnadsfrågor.

Tror på fortsatt vinst
Högre tillväxt är alltså målet för Ericsson i år, men redan nu ökar vinsten. Under årets första månader tjänade företaget mer än man hade räknat med.

– Det har att göra med våra besparinsgprogram, speciellt när det gäller kostnader för sålda varor. Hur vi konstruerar, producerar och tillverkar våra produkter går snabbare än väntat.

Hur ser du på möjligheterna att fortsätta göra en sådan vinst resten av året?

– Jag ser inga skäl till varför den skulle gå ner. Vi har nog etablerat en ny nivå där.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".