LO vill sänka skatt - Ringholm håller med

Förra veckans räntesänkning räcker inte för att få tillräcklig fart på Sveriges ekonomi, enligt LO-ekonomerna som presenterade en ny konjunkturprognos på tisdagen. De föreslår en skattesänkning. Finansminister Bosse Ringholm välkomnar kravet och hoppas att det ska övertyga regeringens samarbetspartier.

– Kan LO med sin argumentation övertyga vänsterpartiet och miljöpartiet så är jag väldigt nöjd, säger Bosse Ringholm till Ekot.

Det LO-ekonomerna föreslår är att riksdagen genomför det fjärde steget i kompensationen av egenavgifterna i pensionssystemet. Det skulle kosta 13 miljarder kronor och ge omkring 2400 kr per år i lägre skatt för de flesta skattebetalarna.

Köpa mer
LO-ekonomerna tror att det skulle leda till att öka svenskarnas konsumtion av både varor och tjänster och därmed skapa större efterfrågan i ekonomin. Det skulle få fart på ekonomin utan risk för överhettning och ökad inflation, säger LO:s chefsekonom Dan Andersson.

– Vi tror att hushållen nu får låga inkomstökningar i år, inflationen är rekordlåg och vi har stora överskott i bytesbalansen. Vi har råd att konsumera mer i Sverige. Det finns ingen risk för överkonsumtion eller inflation.

Sänka skatten
Regeringen ville sänka inkomstskatten i förhandlingarna om statens budget som avslutades förra veckan, men lyckades inte övertyga vänsterpartiet och miljöpartiet.

Bosse Ringholm tänker försöka igen i höst. Han kan tänka sig att betala skattesänkningen dels med pengar som regeringen och samarbetspartierna avsatt till kompetensutveckling för Sveriges anställda och dels med kommande skattehöjningar på energi och annat som kan skada miljön. Den typen av skattehöjningar har ju regeringen redan lovat miljöpartiet att göra.

”Viktigt för välfärden”
Varför skulle då Bosse Ringholm lyckas övertyga samarbetspartierna nästa gång?

– Jag tycker att de ska fundera på att om LO tycker att det här fjärde steget är viktigt för löntagarna så är det också viktigt för tillväxten och därmed också viktigt för välfärden, säger Ringholm.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista