Sidas personal kan för lite

Riksrevisionsverket kritiserar på tisdagen Sida för brister i redovisningen. Det verkar som om det varit dålig kontroll av var de svenska pengarna till Nicaragua egentligen tagit vägen.

– I Nicaragua liksom på ett antal andra ambassader som vi varit ute på så har rapportering inte kommit alls eller varit mycket försenad. Då är frågan vad det beror på, säger Kurt Öberg, revisionschef vid riksrevisionen.

I december 2003 granskade riksrevisionen ambassadens och Sidas gemensamma myndighet i Nicaragua och fann alltså brister i såväl riktlinjerna för biståndet som återrapportering och kontroll av genomförda projekt.

Inga riktlinjer för korruption
Dessutom saknas rutiner för hur korruption ska bemötas och det fanns inte heller riktlinjer för en del praktiska rutiner vid myndigheten som till exempel hur bilarna får användas.

Nicaragua var 2003 det fjärde största mottagarlandet av svenskt bistånd och tog emot runt 290 miljoner kronor.

Riksrevisionen har inte funnit att pengar har gått till fel ändamål men det kan inte heller uteslutas, enligt Kurt Öberg.

Kan för lite
Sida har tidigare fått liknande kritik också mot biståndet i andra länder och försöker nu vidareutbilda sin personal i förvaltningsfrågor.

– Det har visat sig att hemma har man många som kan hjälpa en på en stor myndighet men när man åker ut så har det visat sig att de inte kan så mycket som vi trodde. Nu ska vi försöka kvalitetssäkra vad de kan innan de åker ut på ett annat sätt, säger personalchef Ingrid Wibom på Sida.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".