1 av 2
Emanuel Nurangira vid skolan i Gikongoro i Rwanda.
2 av 2
Kropparna är Rwandas minnesmärke över folkmordet.

Rwanda minns folkmordet

På fredagen kommer 250 000 människor att begravas på nytt i Rwanda, på årsdagen tio år efter folkmordet, då uppemot en miljon människor dödades. Inte förrän nu har FN:s generalsekreterare Kofi Annan, som då ledde FN:s väpnade styrkor, uttryckt ånger för att han inte försökte stoppa folkmordet.

Emanuel Nurangira kan berätta om mördandet i Rwanda, därför att han antogs vara död. Ingen borde överleva ett skott i pannan, med bara ett djupt hål som ärr efter såret. Men Emanuel gjorde det. Hans familj, släkt, vänner, hans hemby och många tiotusentals tutsis gjorde det inte.

De var fler än 40 000 som sökte skydd i skollängor i södra Rwanda, för tio år sedan. Fyra överlevde.

Soldater, hutumilis och hela byn deltog i slakten som pågick i flera dagar. Män, kvinnor och barn hackade, slog och sköt. Och det var män, kvinnor och barn som dödades.

Två år senare gick Emanuel fortfarande runt i skolan och letade efter sin familj. De flesta hade skyfflats ner i massgravar, men 800 lik hade lämnats i skolsalarna, stelnade i sina sista ångestskrik. Stanken var förfärlig, och bara ett tunt saltlager skyddade kropparna.

Minnesmärke
Nu skall skolan bli den nationella påminnelsen; vita längor uppe på en kulle med fridfulla dalar nedanför. Men inne i skolsalarna har inte skräcken i ansiktsuttrycken förminskats. Emanuel letar fortfarande.

Efter tio år så luktar fortfarande kropparna här. Nu är de kalkade och förkrympta, man ser fortfarande klädrester. Detta fruktansvärda ska alltså bli Rwandas minnesmärke för folkmordet.

Bitterhet
Rwanda lever med sitt folkmord; tutsier och hutuer försöker tillsammans se en framtid, men med misstänksamhet. Alla rasanspelningar är förbjudna. Men bitterheten är också stor mot omvärlden, från överlevarna.

FN som aktivt drog bort trupper från Rwanda när folkmordet startade, och Kofi Annan, som då var ansvarig för de väpnade styrkorna, som förbjöd alla ingripanden.

Plågsamma minnen
Efter 100 dagar hade tutsirebeller lyckats stoppa mördandet, och bildat en ny regering. Efter sex år, bad FN:s säkerhetsråd om ursäkt, för att världen och FN inte ingrep. Efter tio år ångrar Kofi Annan sina beslut, som han säger har plågat honom i åratal.

Men minnena och synerna av vad som hände, plågar rwandeser ännu mer, som Pascaline som hör skotten och granaterna och ser blodiga machetes och spikklubbor dundra ner i oskyddade människor, gång på gång.

Vincent Dahlbäck
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".