300 miljoner mindre till statskassan i alkoholskatt

Systembolaget och staten har förlorat nästan 300 miljoner kronor på minskad spritförsäljning sedan oktober förra året. Det visar en beräkning som Systembolagets statistikavdelning gjort. Förlusten motsvarar knappt tio procent av statens intäkter från spritförsäljningen.

Den kraftiga nedgången i Systembolagets spritförsäljning började när Danmark sänkte alkoholskatten i oktober.

I södra Sverige blev minskningen av spritförsäljningen omkring 15 procent och på den nivån har det legat kvar sedan dess i månadsmätningarna.

Norrbotten minskar också
I mars tillkom effekterna av den finska alkoholskattsänkningen, som gett samma effekt i Norrbotten.

Spritförsäljningen gick ner med 14 procent i det nordligaste länet i mars jämfört med samma månad året innan.

Systembolagets statistikavdelning har jämfört nedgången i intäkter från spritförsäljningen under de senaste sex månaderna med hur det skulle sett ut om försäljningen varit oförändrad under samma tid.

Resultatet blir 280 miljoner kronor mindre i moms och alkoholskatt till statskassan och knappt 20 miljoner kronor mindre i intäkter för Systembolaget.

Tio procent av intäkterna borta
Intäktsbortfallet för staten på närmare 300 miljoner på ett halvår motsvarar knappt 10 procent av statens totala intäkter från spritförsäljningen.

Socialdemokraten Kent Härstedt utreder konsekvenserna av privatimport av alkohol på regeringens uppdrag.

– Det är ingenting alarmerande i sig, men det är en del av de frågor vi brottas med i den utredning jag leder. Vi måste hitta redskap för att mäta de förändringar som sker i vår omvärld och som påverkar allt mer av alkoholpolitiken i Sverige, säger Kent Härstedt.

Ett av bekymren, enligt Kent Härstedt, är att staten förlorar pengar på försäljningen utan att konsumtionen minskar. Därför finns inga vinster i form av förbättrad folkhälsa, som skulle kunna uppväga bortfallet av spritinkomster.

– Det finns inget skäl att befara att det skulle vara en minskad konsumtion i Sverige. Tvärtom är det med all sannolikhet så att Systembolagets minskade försäljning möts av ökad införsel från utlandet. Jag kan inte se att det finns något positivt med siffrorna, säger socialdemokraten och alkohol Kent Härstedt.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se

Fakta:

Skillanden mellan Systembolaget verkliga försäljning och försäljningen utan skattesänkning i Danmark i oktober och i Finland i från mars:

Skillnad i alkoholskatt
oktober 2003 - mars 2004 -209,7 miljoner kronor

Skillnad i moms
oktober 2003 - mars 2004 -69,9 miljoner kronor

Skillnad i moms och alkoholskatt
okt - mars -279,4 miljoner kronor

Skillnad i Systembolagets marginal
okt - mars -17,6 miljoner kronor

Källa: Systembolagets statistikavdelning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista