Nokia vinstvarnar och faller på börserna

Samtidigt som Ericsson höll bolagsstämma kom på tisdagen Nokia överraskande med en vinstvarning. Istället för en väntad uppgång, gick mobiltelefonförsäljningen ned under första kvartalet i år jämfört med samma period 2003.

Den kom som en kalldusch, vinstvarningen från Nokia. På Helsingforsbörsen föll aktien under eftermiddagen med 16 procent.

Trodde på förbättring
Även om en eller annan kommentator nu säger att kanske kunde man ha anat tecknen redan tidigare, fanns de som spekulerade i besked från ledningen om förbättrade resultatprognoser för bara mindre än två veckor sedan i anslutning till Nokias bolagsstämma.

Trots en fortsatt tillväxt på den globala mobiltelefonmarknaden under första kvartalet i år på hela 25 procent, tvingas koncernen konstatera att den själv inte nått upp till mer än 19 procent.

Problemet tycks ha varit att man inte klarat efterfrågan på telefoner i framför allt mellanprisklasserna.

Omsättningen minskar
Omsättningen har följaktligen gått ned med två procent jämfört med samma period förra året, vilket är något helt annat än vad Nokia förutspådde för bara två månader sedan.

Det här resultatet uppfattas möjligen också som en lite olycklig start för den nya organisation som invigdes vid årsskiftet.

– Vi måste öka dess reaktionshastighet och effektivitet, säger Nokiachefen Jorma Ollila i en kommentar.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".