Blair höll krismöte om invandringen

Den brittiska regeringen har problem med att övertyga britterna om att landet behöver arbetskraftsinvandring. Efter avslöjanden om organiserat fusk med arbetstillstånd från Rumänien anklagas regeringen för att ha tappat kontrollen över landets gränser. På tisdagkvällen höll Tony Blair ett krismöte om invandringsfrågan.

Det kallades för ett toppmöte om invandring. Tony Blair ansåg sig tvungen att göra något för att försöka stilla den politiska storm som hotar att göra immigration till ett växande problem för regeringen.

Det konservativa torypartiet har tacksamt och framgångsrikt utnyttjat avslöjanden om falska viseringar och bristande kontroller och i förra veckan fick migrationsministern avgå.

Opinionsundersökningar visar att en mycket stor del av britterna saknar förtroende för regeringens invandringspolitik.

Behöver invandrare
Budskapet på tisdagkvällen, efter toppmötet på Blairs kontor, var att regeringen tänker slå till hårt mot missbruk och fusk, men att Storbritannien behöver invandrare.

Blair vädjade om en mer balanserad debatt. Den brittiska ekonomin behöver utländsk arbetskraft.

Måste återupprätta förtroendet
Den brittiska sjukvården står och faller med framför allt de tiotusentals utländska sjuksköterskor som arbetar här. Bara i London finns 60 000 lediga jobb i hotell och restaurantsektorn.

Men trots det har skrämselkampanjer om floder av invandrare som tar välfärdsresurser från britterna effekt på opinionen och regeringen behöver återupprätta förtroendet för invandringspolitiken.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".