Försiktig optimism hos Ericssons leverantörer

Tisdagens besked att Ericson går bättre än väntat märks redan på flera håll inom telekombranschen och flera underleverantörer talar om en försiktig optimism. Vaggeryds kommun i Småland var en av de platser som drabbades hårdast i landet av nedgången, men nu nyanställer flera av företagen igen.

Ett exempel på företag som nyanställer är gjuteriföretaget Stilexo i Skillingaryd, där Roger Ödebrink är personalchef.

– Ja, det är ju en positiv tendens, en uppåtgående och har ju varit så sedan fjärde kvartalet förra året. Vi ser ju positivt på det här med Ericssons uppgång, den känner vi av, säger Roger Ödebrink.

Så det riktigt mörka, det ser ni inte längre då?

– Njae, det ser vi inte, men lite försiktiga får vi vara, för vi har ju varit med om den här nedgången förut, upp- och nedgång. Så vi får ju inte vara överdrivet optimistiska och det är vi inte, men det verkar stabilt just nu.

Beroende av Ericsson
Stilexo är till stor del beroende av Ericson och drabbades hårt av branschens nedgång. Personalstyrkan på 140 personer nästan halverades, men idag nyanställer man alltså igen. 30 förra året och snart ett tiotal hittills i år.

Ändå är både företagsledning och personal försiktig med att jubla för tidigt. Amira Filiposic är en av de anställda klarat sig kvar under den mörka tiden.

– Det känns naturligtvis mycket tryggare, men ändå är man lite rädd, man har nästan har en baktanke när det går sådär jättebra, att det kan gå sämre efteråt. För Ericsson har ju varit i toppen förut och sedan gått ner till botten ändå.

Men just nu känns det ändå lite säkrare än tidigare?

– Det gör det, ja. Det är gott om jobb och man ser att det kommer nytt folk och det är naturligtvis mycket entusiasm. Man mår bättre faktiskt.

Hårt drabbad kommun
Vaggeryds kommun drabbades ovanligt hårt av telekombranschens ras när över 1 000 jobb försvann på bara tre år.

Även på arbetsförmedlingen har man ser man nu sett en liten ljusning då fler av företagen fått mer att göra och börjat anställa igen.

Men även där finns det en försiktighet. Även om arbetsförmedlaren Anne Skoghäll gläds över att det tycks ha vänt så tvivlar hon på att så många av jobben kommer tillbaka.

– Ja det är ju svårt att se något entydigt, men vi ser att vissa av företagen har fått se en ökning, sedan är det ju på väldigt kort tid, man vet inte mycket om hur det blir framöver. Men lite luttrad är jag. Jag är inte alls säker på att det ger oss de jobben som vi skulle behöva i Vaggeryd, utan jag tror att trenden är som vi ser att det blir mer kvalificerade industriarbeten. Tyvärr får jag väl säga.

Så trots de här positiva signalerna så tar du det med en nypa salt?

– Ja jag gör nog det. Jag vill se det lite mer först, säger Anne Skoghäll.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista