Alliansförslag

Arbetsgivaren ska slippa betala lön vid tvister

Det ska kosta mindre för en arbetsgivare som ligger i tvist med en anställd. Det är en förändring som allianspartierna vill genomföra under nästa mandatperiod, enligt valmanifestet som de presenterade häromdagen. Istället för lön ska den anställde få a-kassa under tiden som tvisten pågår.

– Vi vill göra det möjligt för företagen att få hjälp under uppsägningstiden, om det är en tvist om uppsägning så är det ju en stor kostnad för arbetsgivaren om man ska fortsätta att betala lön. Då har vi sagt att då skulle den där arbetstagaren kunna gå på a-kassa medan den här tvisten löses, säger Centerledaren, näringsminister Maud Olofsson.

Det handlar alltså om de fall när en anställd överklagar beslutet om uppsägning och det blir en tvist mellan parterna.

En tvist som inte sällan pågår under lång tid, ibland i mer än ett år om den inte kan lösas på lokal nivå mellan fack och arbetsgivare utan går till arbetsdomstolen.

Som regeln är nu är arbetsgivaren skyldig att betala lön under tiden och den anställde fortsätter arbeta. Men under nästa mandatperiod, om allianspartierna vinner valet, vill de alltså hitta en modell som innebär att arbetstagaren istället ska få a-kassa under tvistens gång.

Den här lösningen skulle passa såväl arbetsgivaren som arbetstagaren, enligt Maud Olofsson, trots att arbetstagaren med a-kassa ju skulle få mindre pengar.

– Men det är ju så att ibland passar man ju inte på en arbetsplats, och då är det ju bättre att vi hittar en lösning som gör att arbetstagaren kan ha a-kassa under den här perioden.

Men en lägre ersättning än lön?

– Ja, det är det visserligen. Men det är ändå så att i grunden är det ju en lagstiftning som prövas, och då måste man också hitta en väg ut ur detta som gör att det kan fungera, säger Maud Olofsson.

Mycket är ännu oklart i det här förslaget. Enligt arbetsrättsjurister som Ekot talat med måste det till flera lagändringar för att få till stånd den här ändringen.

Till exempel är det oklart om den anställde under tvistens gång ska anses vara arbetslös eller inte, vilket ju styr rätten att få a-kassa. Dessutom är ju många inte med i a-kassan.

Dan Holke, som är chef för LO-TCO Rättskydd anser att den här förändringen skulle försämra tryggheten för de anställda, men skulle också kunna innebära problem för arbetsgivarna.

– Sedan riskerar naturligtvis arbetsgivaren, om arbetstagaren vinner, att få betala jättelika belopp i retroaktiv lön. Vilket ju kanske inte är så lyckat, säger Dan Holke, LO-TCO Rättsskydd.

Katarina Helmerson Agneta Nilsson, P4 Jämtland

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista