Nokias prognoser ifrågasätts i Finland

På tisdagen chockades börserna världen över då Nokia varnade för att telefonförsäljningen första kvartalet i år inte blir så bra som man förutspådde tidigare i vintras. Företaget förlorar på Europamarknaden till främst Siemens. Nu kommer debatten om hur tillförlitliga Nokias prognoser över huvud taget är.

Kan analytiker och mäklare, som lever på att värdera Nokia och dess betydelse för världens börser, lita på de siffror som serveras från koncernledningen?

Igår, tisdag, meddelades ju att vad som ännu i januari väntades bli en ökad omsättning med 6-7 procent istället blir ett bakslag med 2 procent.

”Överoptimistiska prognoser”
Hittills har Nokia menat sig ha 39 procent av världens mobiltelefonmarknad. Nu anser vissa analytiker att den verkliga siffran är i 34-35 procent. En amerikansk nyhetsbyrå uppger att vissa USA-investerare nu stämmer Nokia för ”allt för optimistiska prognoser”.

I Finland konstateras på onsdagen att till exempel ansedda finanstidningen Baron så sent som i början av veckan kallade Nokia för en av de mest undervärderade storaktierna i branschen. Svajigt alltså, kan tyckas.

Men Nokia kunde knappast ha varnat tidigare. De faktiska försäljningssiffrorna börjar falla ut i statistiken först i mars, menar Nordeas telekomanalytiker Janne Rantanen.

”Inte sämre än andra”
Och professor Jarmo Leppiniemi vid Handelshögskolan i Helsingfors menar att Nokias resultatredovisning ingalunda är långsammare än andra jämförbara företags.

Vilket inte lär hejda diskussionen om konsten att göra prognoser från att gå vidare. Nytt bränsle får den på fredag i nästa vecka då Nokias egentliga första kvartalsrapport för året läggs fram.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista