Hög arbetslöshet men läget för unga ljusnar

Arbetslösheten fortsätter att ligga kvar på en hög nivå. Det går heller ännu inte att skönja någon uppgång på arbetsmarknaden. Det visar de senaste siffrorna från Ams, Arbetsmarknadsstyrelsen.

Det fortsätter att vara trögt på arbetsmarknaden och konjunkturen har inte vänt när det gäller skapandet av nya jobb. I mars var den 5,4 procent av arbetskraften öppna arbetslösa.

Visserligen är det något lägre jämfört med i februari men det är enligt Ams mera naturliga säsongsvariationer. Antalet personer i olika arbetsmarknadspolitiska program har också ökat den senaste månaden.

Sammanlagt står i dag 7,6 procent av arbetskraften, 332 000 personer, utanför den ordinarie arbetsmarknaden.

Omvärlden huvudförklaring
Huvudförklaringen till att det inte vänt är den tröga internationella konjunkturen, anser Ams generaldirektör Anders L Johansson.

– Vi är en liten och öppen ekonomi som är starkt beroende av den internationella utvecklingen så huvudsaken är att den positiva ekonomiska tillväxten håller i sig, säger Anders L Johansson.

Ungdomsarbetslösheten minskar
Men det finns också ljuspunkter i dagens besked från Ams. Det gäller de unga där arbetslösheten minskar.

– Det är de långtidsarbetslösa ungdomarna där vi fått en ordentlig vändning i kurvorna i positiv riktning. Det är ljuspunkten i den annars ganska tröga arbetsmarknadssituationen, säger Anders L Johansson.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".