Rutinerna vid Riksrevisionen skärps

Riksrevisonens styrelseordförande är kritisk till hur myndigheten skött redovisning och representation. Den nya Riksrevisionen ska kontrollera hur statliga myndigheter använder sina pengar, men har själv slarvat. Nu ska rutinerna skärpas.

Så här får det inte fortsätta, anser styrelseordföranden och socialdemokraten Sören Lekberg.

– Detta är allvarligt. Riksrevisionens uppgift är att granska andra myndigheter och då måste man vara ett föredöme på det här området, säger han.

Anhöriga fick följa med
När Riksrevisionens tjänstemän var på resa i Kroatien fick anhöriga följa med på restaurang, och Riksrevisionen stod för notan.

Vid ett annat tillfälle träffades 23 av myndighetens chefer på Grand Hotell i Saltsjöbaden och kostnaden blev 66 000 kronor. Det framgår inte av dokumentationen vilka som var med eller vad syftet med mötet var. Samma sak gäller när 14 chefer möttes på Skytteholms slott.

Det är några exempel som SVT:s Aktuellt hittat i Riksrevisionens bokföring.

Illa skött boksföring
Sören Lekberg ser inget fel med konferenserna i sig, men tycker att bokföringen skötts för dåligt.

– Här är det ju tydligen brister och de måste naturligtvis rättas till.

Vad tycker du om att det är journalister som har hittat den är typen av brister och inte myndigheten själv?

– Det är ju lite märkligt, säger Sören Lekberg.

Riksrevisionen medger att den gjort sig skyldig till vad man kallar ”brister och enstaka allvarligare fel”, och förklarar det bland annat med att myndigheten är ny. Rutinerna ska skärpas.

Rapport till styrelsen
Ledningen kommer att förklara sig för styrelsen på ett möte om två veckor.

– Jag ser fram emot den redovisning som Riksrevisionen kommer att ge. Sedan får vi ha en diskussion, men jag vet ju redan nu att man har vidtagit en mängd åtgärder. Därmed utgår jag från att det som har hänt nu inte kommer att upprepas, säger Sören Lekberg, Riksrevisionens styrelseordförande.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista