Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

USA vill lämna ut svenska fångar i Irak

Publicerat onsdag 7 april 2004 kl 12.08

Uppdaterad 16:10
Svenska utrikesdepartementet har fått en förfrågan från USA om att ta emot de Mujahedinkrigare med svensk anknytning och som hålls fångna i ett läger i Irak. UD ser just nu över frågan. Minst 15 personer med svenskt medborgarskap eller med andra svenska papper sitter inlåsta i lägret.

Advokaten Kenneth Lewis har besökt fångarna i Irak.

– Jag skickades ner till Irak av en anhörigförening i Sverige. Det är människor som har anhöriga i lägret i Irak. Det är en stor före detta militärbas på 36 kvadratkilometer. Där bor 4 000 människor, säger Kenneth Lewis.

Fem svenskar i lägret
Bland de 4 000 finns, enligt Kenneth Lewis, fem svenska medborgare och ett tiotal personer med andra typer av svenska papper, till exempel permanent uppehållstillstånd eller svenska resedokument. Där finns dessutom många fler med släktingar i Sverige.

Kenneth Lewis intervjuade cirka 80 personer med anknytning till Sverige och merparten av dem ska han nu företräda inför svenska myndigheter och inför den amerikanska ockupationsmakten i Irak.

Det var amerikanska styrkor som samlade ihop Mujahedin-krigarna i lägret under förra året och konfiskerade ett stort antal stridsvagnar och fältkanoner, enligt tidningen Dagens Nyheter.

Instängda över ett halvår
Sedan förra sommaren hålls de nu instängda på militärbasen vilket strider mot Genèvekonventionen eftersom de har suttit mer än sex månader utan att någon rättslig process har inletts mot dem, enligt Lewis.

De 4 000 i lägret förhörs just nu en och en vilket får advokaten Kenneth Lewis att tro att den amerikanka ockupationsmakten förbereder någon sorts rättslig process, eventuellt i syfte att utvisa dem.

Det styrande rådet i Irak har redan fattat ett sådant beslut, enligt vissa uppgifter. Det gör de iranska gerillakrigarna, som har slagits mot regimen i Iran, mycket oroliga för vad som väntar där.

– Om de skickas tillbaka till Iran blir de torterade och avrättade, säger Kenneth Lewis.

Kenneth Lewis tror att åtminstone de som har svenska medborgarskap inte borde utvisas till Iran utan skickas tillbaks till Sverige. Det är dock inte helt säkert eftersom de har dubbla medborgarskap och enligt iransk lag fortfarande är iranska medborgare

”UD borde agera”
Kenneth Lewis tycker att det svenska utrikesdepartementet har all anledning att agera.

– Sverige har försvarat att världen ska styras med folkrätt och internationell rätt. De här människorna ska under inga förhållanden utvisas till Iran för det strider mot folkrätten, säger advokaten Kenneth Lewis.

Svenska utrikesdepartementet uppger att man inte har några bekräftade uppgifter om de svenska medborgarna i det irakiska lägret, inte hur många de är och inte huruvida de hålls instängda där av den amerikanska ockupationsmakten, och i så fall om det har varit så i mer än sex månader.

UD har fått förfrågan från USA
En formell förfrågan har dock kommit från USA om Sverige är berett att ta emot de iranier med svensk anknytning som finns i lägret. UD tittar nu på den frågan.

De med svenskt medborgarskap eller andra svenska papper kan självklart återvända till Sverige, enligt UD. När det gäller de som har släktingar i Sverige kan de ansöka om familjeåterförening. Det avgörs sedan av svenska myndigheter från fall till fall.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".