250 förlorar jobbet på Arla i Karlskrona

Närmare 250 jobb inom Arla kommer försvinna när mejeriet i Karlskrona läggs ner och produktionen i Göteborg minskar. Samtidigt sänks betalningen till bönderna kraftigt. Enligt Arla är orsakerna utländsk konkurrens och minskad efterfrågan.

– Det är ett tråkigt beslut och tankarna bara far i huvudet man undrar vad som händer nu. Man är lite förvånad eftersom mejeriet går bra och trodde att de ville satsa på oss trots att vi är små, säger Jörgen Svan som är klubbordförande för Livsmedelsarbetarförbundet på Arla i Karlskrona.

Besvikelsen är stor i Karlskrona där hela mejeriet med 113 årsanställda försvinner, kvar blir en handfull jobb på ett lager.

Göteborg och Linköping berörs också
Även 130 tjänster i Göteborg berörs, när delar av produktionen försvinner. Även Linköping kommer bli av med delar av verksamheten men där ska inga jobb försvinna enligt Arla.

Vinnaren är mejeriet i Jönköping med upp mot 50 nya jobb när man tar över både från Karlskrona och Göteborg.

Svenskar dricker mindre mjölk
Orsaken till neddragningarna är både att svenskarna dricker mindre av vanliga mjölkprodukter samtidigt som konkurrensen i Europa hårdnat enligt Hans Åke Hammarström som är Arlas Sverigechef.

– Det är en hård press på mejeribranschen. Med den nya jordbruksreformen så ökar konkurrensen i Europa. Det påverkar priset till bönderna och vi måste bli konkurrenskraftiga i driftskostnaderna, säger Hans Åke Hammarström.

Bönderna är sura
Men Arlas problem drabbar också lantbrukarna, betalningen för mjölken kommer minska med tio öre per kilo, dubbelt mot vad man tidigare räknat med och det kommer slå hårt mot tidigare pressade mjölkproducenter, det medger Hans Åke Hammarström.

– Tyvärr är det så och det ställer nya krav på oss att göra åtgärder för att höja produktiviteten. Det finns en väldig besvikelse bland våra mjölkproducenter men vi klarar inte av att dölja verkligheten vi lever i, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".