Tjetjenska gerillamän byter sida

Flera toppnamn i den tjetjenska gerillan har givit upp och överlämnat sig till den ryskstödda regimen i Tjetjenien. Men trots att allt fler i gerillan nu strider på den ryska sidan mot sina forna kamrater fortsätter gerillans dagliga dödliga attacker. Senast dödades sex ryska soldater när de besköts av en gerillagrupp.

Det blir allt svårare att avgöra vem som tillhör gerillan och vem som tillhör den ryskstödda tjetjenska milisen i Tjetjenien.

Enligt ryska uppgifter minskar antalet motståndsmän kraftigt och allt fler går över till den tjetjenska presidenten Ahmad Kadyrovs sida. Men närmast dagliga attacker av gerillan mot både rysk armé och tjetjensk milis motsäger detta.

Omdiskuterat presidentval
Den Moskvastödde presidenten var själv tidigare med i gerillan, men han valde att gå över till den rysktrogna sidan och i fjol valdes han i ett omdiskuterat val till president.

I hans egen privatmilis, styrd av sonen Ramzan, samlas nu allt fler före detta gerillakämpar. En allmän amnesti ger dem som byter sida möjlighet att omedelbart börja strida för regeringsidan.

Flera av gerillaledaren och förre tjetjenske presidenten Aslan Mashadovs män har den senaste tiden gått över. Två av hans närmaste säkerhetsmän och en före detta försvarsminister i den självutnämdna republiken Ishkerien, alltså Tjetjenien.

Spelar dubbelspel
Kadyrov spelar nu ett dubbelspel där han ena dagen lovar Mashadov fri lejd och garanterad säkerhet och den andra dagen säger att förhandlingar med Mashadov är uteslutna. Det senare är den ryske presidenten Vladimir Putins linje.

Men Kadyrov, som kom till makten med hjälp av Moskva, har den senaste tiden gjort flera märkliga uttalanden som retat ledningen i Moskva. Han vill behålla skatter på olja och få mer självständighet i Tjetjenien.

I dag är människor i Tjetjenien minst lika rädda för Kadyrovs privatmilis som för den ryska militären.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".