Finansinspektionens chefsjurist Per Håkansson.

FI tillbakavisar kritik mot HQ-stängning

En konsekvens av att likvidatorn, som nu är den som sköter HQ Banks verksamhet, bestämt att banken ska vara stängd i dag, är att de som handlar med aktier via HQ inte kommer åt dem. Finansinspektionen får också kritik för sitt agerande, och att man borde ha sett till att kunderna kan handla med sina aktier.

Per Håkansson, chefsjurist på Finansinspektionen, slår ifrån sig kritiken.

– Likvidatorn som nu har tagit över HQ har uppgiften att avveckla verksamheten. Det gör han på det sätt som han tycker är nödvändigt. Jag har förstått att han anser att han behöver ha den här dagen på sig för att sätta sig in i verksamheten, säger han.

Kunde ni ha gjort på något annat sätt så att man kunde ha undvikit att kunderna fått sina depåer oåtkomliga?

– Om man återkallar ett tillstånd att bedriva bankrörelse är det en oundviklig följd att banken också ska likvideras. Det följer direkt av lagen. Det här är det som händer i en sådan här situation.

– Jag kan förstå att det finns kunder som känner sig oroliga. Men vi ska komma ihåg att anledningen till att de befinner sig i den här situationen är att den bank som de var kunder i har brutit mot grundläggande regler för hur man får bedriva bankverksamhet. Det är beklagligt att det uppstår ett problem för kunder men det är banken som har brutit mot de här reglerna och som bär ansvaret för det.

Hur länge tycker du att det är okej att man som kund hos HQ inte kommer åt sina depåer?

– Det är en fråga som likvidatorn måste avgöra, säger Per Håkansson, chefsjurist på Finansinspektionen.

Pär Ivarsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista