Nytt terrordåd avvärjt i Storbritannien

I London häktades på onsdagsförmidddagen den förste av de terrormisttänkta män som greps i förra veckan i samband med fyndet av misstänkt sprängmaterial. Samtidigt finns rapporter om att ett planerat terrordåd med kemiska medel också har avvärjts i Storbritannien.

Den yngste av de nio gripna, en sjuttonåring från södra Storlondon, häktades för en stund sedan, misstänkt för att ha planerat sprängdåd som skulle sätta liv i fara. Han är den förste av de sammanlagt nio gripna som häktas. De övriga hålls fortfarande i förhör.

500 kilo konstgödsel påträffades
Alla greps i förra veckan i samband med fyndet i en lagerlokal i London av ett halvt ton konstgödsel, samma ingrediens som har använts i åtskilliga terrordåd, bland annat det på Bali.

Det fyndet, tillsammans med det faktum att alla de gripna är brittiska medborgare, födda och uppväxta i Storbritannien, har spätt på övertygelsen som redan fanns att Storbritannien och framför allt Londonområdet är i fara.

Enligt en opinionsundersökning tror 73 procent av britterna att ett stort terrordåd inom en nära framtid är oundvikligt.

Ändrar inte sina vanor
Men bara ett litet fåtal säger att den tron har fått dem att ändra sin livsföring eller sina resvanor, och en majoritet tror att det är tack vare antiterroristpolisens skicklighet som inget redan har hänt.

Enligt rapporter som ingen ansvarig vill kommentera har ytterligare ett planerat terrordåd avvärjts. I avlyssnade telefonsamtal skall ett dåd med kemikalier ha diskuterats. Tänkbara mål ska ha varit tunnelbanan, en flygplatsterminal eller ett shoppingcentrum.

Agneta Ramberg London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista