Sex länder varnas för brott mot stabilitetspakten

Alltfler EU-länder ser nu ut att bryta Eurogruppens regler i stabilitetspakten. EU-kommissionen kommer på onsdagen att dela ut varningar till sex länder, som har för stora budgetunderskott eller som är på väg att gå över gränsen för tillåtna underskott. Nederländerna är nya på listan.

Ekonomikommissionären Pedro Solbes presenterar på onsdagen sin sista samlade bedömning av EU-ländernas ekonomier, innan han ger sig av hem till Spanien för att bli finansminister i den nya spanska regeringen. Det blir en ganska dyster prognos.

De största problemen finns fortfarande i Tyskland och Frankrike, som har stora problem med sina offentliga finanser.

Värst i Tyskland och Frankrike
De båda länderna har i år för tredje året i rad budgetunderskott, som är större än tillåtna tre procent av bruttonationalprodukten och de riskerar att bryta mot den så kallade stabilitetspaktens regler även nästa år.

I november förra året lyckades de tyska och franska finansministrarna att sätta stabilitetspaktens regler ur spel, vilket betyder att de inte riskerar disciplinstraff i form av höga böter.

Den 28 april tas den frågan upp i EG-domstolen efter anmälan från EU-kommissionen.

Resultatet av den processen inväntas med stort intresse av Tyskland och Frankrike, men kanske också av fyra andra EU-länder, som ekonomikommissionären Solbes kommer att peka ut som nya syndare.

Nya länder varnas
Italien får en reprimand för att ligga farligt nära gränsen för tillåtet budgetunderskott, eftersom de inte har genomfört de ekonomiska reformer som EU-kommissionen anser nödvändiga.

Nederländerna, som hört till de länder som krävt hårda tag mot Tyskland och Frankrike, får också en varning för för högt budgetunderskott, trots ett mycket hårt sparpaket.

Grekland ligger också i farozonen liksom Storbritannien, men den brittiska regeringen ser ut att slippa en formell varning, eftersom EU-kommissionen inte vill utmana brittiska EU-skeptiker.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".