FN:s klimatpanel måste förändra sitt arbete

FN:s klimatpanel IPCC bör förändras i sitt sätt att arbeta för att förhindra pinsamma fel såsom de som hittats i panelens inflytelserika rapport från 2007, konstaterade den oberoende granskningen som blev offentlig under eftermiddagen.

Det är de vetenskapliga rapporterna från FN:s klimatpanel som ligger till underlag för makthavarnas förhandlingar om minskade utsläpp för att möta klimathotet. Efter att flera felaktigheter upptäckts fick klimatpanelen i vintras ta emot högljudd kritik.

Ett fel i rapporten handlade om när Himalayas glaciärer kan komma att vara borta på grund av ett varmare klimat. Uppgiften som fanns med i rapporten var inte vetenskapligt granskad och var dessutom helt fel.

Felen vållade stor debatt om klimatpanelens trovärdighet och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon fattade beslut om en oberoende granskning. Det är den som nu presenteras och som föreslår förändringar i klimatpanelens uppbyggnad, så att inte fler fel uppstår.

Bland annat vill de se ett förändrat ledarskap, att ytterligare expertis lyfts in som inte är knuten till klimatpanelen och att det blir hårdare regler för vilka källor som accepteras.

Samtidigt slår granskningen fast att klimatpanelen i huvudsak gjort ett bra arbete med att ta fram vetenskapligt underlag för klimatförändringarna.

– Det har ju egentligen inte funnits någon kritik mot den forskning som ligger till grund för IPCC:s slutsatser, utan det är mer arbetsformerna som kritiserats, säger Lars Westermark, chef på Klimatenheten på Naturvårdsverket.

– Man ska kunna säkerställa att de här misstagen som har skett inte ska kunna ske i framtiden.

Kan den här granskningen återställa förtroendet för panelen?

– Det tror jag. Det kommer att diskuteras vid ett möte senare i höst, och jag tror att man får dra slutsatser av den här rapporten och reformera sitt arbetet så att man återställer förtroendet.IPCC-granskning 2010:

Malin Olofsson Ivan Garcia

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista