"Ledningscentralen har för mycket att göra"

Polisstyrelsens ordförande i Stockholm, moderaten Kristina Axén Olin har nu fått en första redogörelse för vad som hände på polisens länskommunikationscentral i lördags morse efter larmet om den misstänkta våldtäkten i Täby norr om Stockholm. Larmet betraktades för diffust och polisen gjorde ingenting. Detta utreds nu av åklagare. Kristina Axén Olins kritik kvarstår.

– Man blir naturligtvis inte lugnare av det som framkommer nu utan det känns delvis som det kanske är det för höga trycket på länskommunikationscentralen som har gjort att man inte har kunnat hantera det här telefonsamtalet på ett riktigt sätt, säger Kristina Axén Olin.

Har du fått någon förklaring som du kan förstå eller som kan anses som rimlig?

– Jag har inte hela bilden ännu. Jag hoppas att jag får det till den 3 maj då vi har begärt att vi ska få en redovisning på polisstyrelsen, men allting tyder som sagt på att det är väldigt hög belastning på länskommunikationscentralen. Man tvingas hantera tusentals telefonsamtal varje dag. Möjligen är arbetsbelastningen för hård på de alldeles för få poliser vi har, säger hon.

Den 19-åriga kvinnan som det hela handlar om steg av nattbussen i Täby kring halv sex i lördags morse. Bara en kort bit från sitt hem blev hon överfallen och enligt polisen våldtagen och misshandlad.

Larmade väninna
Kvinnan lyckades larma en väninna som kontaktade polisens länskommunikationscentral. Där ansågs uppgifterna för vaga och larmet skickades aldrig vidare till polisen i Täby. Det agerandet granskas nu av chefsåklagare Christer Ekelund, i samband med en förundersökning.

Själva våldtäkten utreds av polisen i Täby. Kommissarie Staffan Lidholm säger till Ekot att polisen inte har någon misstänkt ännu, men kvinnan beskriver gärningsmannen som en medelålders, korthårig, lite kraftig man, med utländsk bakgrund.

Många upprörda har hört av sig
Polisstyrelsens ordförande, Kristina Axén Olin säger att det inträffade har upprört många människor som har hört av sig till henne.

– Jag får både brev, e-post, fax och annat från andra medborgare som berättar om förtvivlade situationer när man har ringt efter polisen och ingen har svarat eller att det har tagit lång tid för den att komma.

Finns det händelser som har kommit till din kännedom nu som du tror att det finns anledning att granska?

– Jag har fått några sådana fall som jag kommer att ta upp med polismyndigheten vid nästa träff och som jag kommer att be att få en redogörelse för, säger Kristina Axén Olin.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".