Risker med påsktrafiken trots bra väder

Sverige står inför en av årets största trafikhelger. Trots att de stora vägarbetena inte har kommit igång ännu och att det väntas bli ganska bra trafikväder, säger statistiken att omkring sju personer har omkommit på vägarna när helgen är över.

Hur många som packar bilen och ger sig ut i påsktrafien vet inte ens Vägverket, men många är det.

Det är en av årets mest trafikerade helger, med början i morgon. Då ska Carina Thörnqvist-Svensson och hennes familj ut på resa.

– Vi ska till Västervik och farmor och farfar för att fira påsk, säger Carina Thörnqvist-Svensson.

Hur många är ni i bilen?

– Tre plus en hund, säger hon.

De stora vägarbetena, som asfaltsbeläggning och broarbeten, har inte kommit igång än på grund av kylan.

Det betyder att långa irriterande snigelköer inte bör uppstå i helgen.

Ganska bra påskväder
Dessutom räknar SMHI med ganska bra väder. Lite nederbörd kan det bli, men åtminstone i södra halvan av landet bör temperaturen vara så hög i påsk att denna kommer i form av regn.

Trots de här positiva faktorerna pekar det mesta på att några av oss kommer att köra ihjäl sig i helgen, 7,5 personer i snitt enligt Vägverkets statistik.

Värst är det på påskdagen, troligtvis på grund av alkoholen från kvällen före, enligt Vägverket.

Fjälltrafiken kontrolleras extra
Trafiken till och från fjällen hör till det som kontrolleras extra hårt i helgen i en satsning som polisen i de fyra nordligaste länen gör tillsammans.

Det gäller framför allt hastighet och nykterhet.

Förutom de vanliga råden om fart, alkohol, bälte och avstånd är det väl om någon gång läge att sammanfatta med den klassiska maningen från bilskolan, den om att köra som med ett ägg under gaspedalen.

Johan Wangström
johan.wangström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".