Trafikolyckor befaras öka med 60 procent

Varje dag så dör över 3 000 personer i trafiken i världen, och om inget görs så kan den siffran öka med över hälften till år 2020. I dag, onsdag, är det Världshälsodagen som i år har trafiksäkerhet som tema. Runtom i landet och i världen har olika manifestationer hållits för att uppmärksamma detta.

Den första personen som dog i en trafikolycka var en brittisk tvåbarnsmor. Året var 1896 och BBC skriver på sin hemsida att den 44-åriga kvinnan blev påkörd av en bil som åkte i 12 kilometer i timmen. I förhören efteråt sades det att ”Detta får aldrig hända igen”.

Färre olyckor i i-världen
Att det aldrig kommer hända igen är det svårt att våga tro i dag. I den rapport som Världshälsoorganisationen, WHO, lade fram på onsdagen, skriver organisationen att antalet som dör i trafiken varje år är 1,2 miljoner i världen och av dem 127 000 i Europa.

Till år 2020 så tror WHO antalet döda i de rika länderna i världen ska minska med en tredjedel, allt eftersom det satsas mer på trafiksäkerhet här. Men globalt sett befarar WHO att antalet dödsolyckor i trafiken kommer öka med 60 procent till år 2020 om inget görs.

Kostar 180 miljarder i Europa
Varje människa som dör i trafiken är först och främst en personlig tragedi, men även kostnaderna för dödsfallen och skadorna som trafikolyckorna orsakar är stora. I de europeiska länderna uppskattas kostnaderna till cirka två procent av ländernas BNP, vilket för EU:s länder innebär ca 180 miljarder, det vill säga två gånger EU:s årliga budget.

I Sverige antogs 1997 Nollvisionen, som fastslog att antalet döda i trafiken ska halveras, och vara högst 270 år 2007. Förra året så dog 503 personer i trafiken.

– Jag tror verkligen att vi måste göra mer för att få ner antalet olyckor. Dels genom att bygga bort fler farliga vägar, till exempel med vajerräcken som vi vet är effektiva, men också genom att prata mer om attityden kring bilkörning, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.

Vad exakt kommer regeringen att göra för att få ner antalet döda?

– Vi ska i slutet på maj lämna en trafiksäkerhetsproposition som kommer att innehålla en rad olika åtgärder för öka trafiksäkerheten.

Kan du ge några exempel?

– Nej, det vill jag inte göra, säger Ulrica Messing.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".