Ung vänster möts bakom stängda dörrar

I helgen håller vänsterpartiets ungdomsförbund, Ung Vänster, en extrakongress i Strömsund. Där ska förbundet reda ut svåra interna stridigheter och välja ny ordförande. Kongressen hålls som hålls bakom stängda dörrar och Ung Vänsters informationssekreterare Edvard Ankarudd säger att det handlar om omtanke om de 199 ombuden.

– Det är helt enkelt så att man ska kunna prata öppet med varandra. Vi har ju rätt många unga medlemmar som vi inte vill utsätta för en hård mediebevakning inne i kongressalen, säger han.

Tyst från annars pratglada ungdomar
Till skillnad från den traditionellt sett närmast exhibitionistiska kultur som råder i de politiska ungdomsförbunden, har det på sistone varit väldigt mycket hysch-hysch i Ung vänster.

Internt har anklagelserna haglat; fraktionsbildning, okamratligt beteende, skitsnack och sexuella trakasserier. För en utomstående har det varit svårt att närmare reda ut vad misshälligheterna egentligen har handlat om, och hur de politiska skiljelinjerna ser ut i förbundet. Från de ungdomspolitiker som till vardags så gärna öppnar munnen, kommer nu tystnad eller obegripligheter.

Feminism och klasskamp i samma rum
Något har emellertid blivit känt, som att den nuvarande ordföranden Ali Esbatis resoluta ledarstil är en av källorna till konflikt och en annan fråga handlar om relationen till andra politiska vänsterorganisationer. Mer tillsammans med ABF och LO och än med anarkister, är den nuvarande förbundsledningens linje, men det finns de som tycker annorlunda. Hur feminismen ska kopplas till klasskampen, är ytterligare en fråga som vållat mycket debatt.

För att försäkra sig om största möjliga avskildhet har Ung vänster förlagt sin slutna extrakongress till påskhelgen, i Strömsund, i nordligaste Jämtland, tio mil norr om Östersund.

Ny ordförande ska väljas
Kongressen ska ta ställning till ett dokument som pekar ut den framtida inriktningen för Ung vänster samt välja ny ordförande och styrelse. I dagsläget finns ”ett antal” kandidater, enligt informationssekreterare Edvard Ankarudd. Vilka de är, är hemligt.

Valberedningens förslag till ny ordförande kommer att presenteras först under kongressen. På lördag eftermiddag, lovar dock informationssekreteraren, blir det offentligt vem som valts till ny ordförande.

– Ja, självklart. Det vore lite konstigt att ha ett ungdomsförbund med en hemlig ordförande.

Det finns de som tycker att det är lite konstigt att man inte får reda på vilka kandidaterna är.

– Ja, men det är mest för att valberedningen vill jobba lite ostört, och kunna arbeta inom organisationen i stället för utanför, säger Edvard Ankarudd.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".