Algeriet hoppas på rättvist val

På torsdagen är det presidentval i Algeriet. Fem kandidater utmanar den sittande presidenten Abdelaziz Bouteflika, som dock ser ut att ha goda chanser att bli omvald på ytterligare fem år.

För många algerier har den sittande presidenten Abdelaziz Bouteflika inneburit en återgång till ett fredligare vardagsliv efter år av mycket brutala mord och blodiga strider.

Beskylls för fusk
Bouteflika bedöms av många ha goda chanser att sitta kvar som president och fortsätta sin resonerande taktik gentemot de militanta islamisterna. Hans försoningslinje med de militanta islamisterna anses vara hans främsta trumfkort. Kritikerna menar att hans tal om demokrati och mångfald är spel för gallerierna och redan talas det om fusk och att han utnyttjat sin ställning för att säkra sin seger.

I Algeriet lever många under svåra ekonomiska förhållanden och trots att Bouteflika gav amnesti åt fängslade militanta islamister 1999, så sägs det finnas grund för nya uppror.

Rivalen tidigare medarbetare
Hans ärkerival är hans tidigare nära medarbetare Ali Benflis med en valslogan ”För att hoppet ska återvända - Benflis som president”. Framtiden och formuleringar om återuppbyggnad kräver hopp, är budskapet.

Bouteflika har också en valslogan: ”Algeriet - ett land av stolthet och värdighet. En säker kraft för en upplyst horisont.” Bland de övriga presidentkandidaterna finns också något så unikt i arabvärlden som en kvinna.

Det återstår att se om detta blir det mest demokratiska valet i Algeriet sedan landet blev självständigt från Frankrike 1962. Valdeltagandet kommer att kunna vara en mätare på hur algerierna ser på sina chanser att påverka.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".