Grekisk ledare säger nej till enat Cypern

Grekcyprioternas ledare, president Tassos Papadopoulos uppmanade på onsdagkvällen sitt folk att säga nej till FN:s återföreningsplan vid folkomröstningen som ska äga rum på båda sidor av den delade ön den 24 april, en vecka före Cyperns inträde i EU.

President Tassos Papadopoulos passionerade TV-tal till nationen på onsdagkvällen var ingen god nyhet för det internationella samfundet.

Både FN, EU, USA och Turkiet har tryckt på med all kraft för att Cypern ska vara ett enat land vid inträdet i EU den 1 maj.

Grekcypriotiska sidan blir medlem
Om någon sida säger nej i folkomröstningen blir bara den internationellt erkända grekcypriotiska sidan medlem. Den turkcypriotiska utbrytarstaten blir om möjligt ännu mer isolerad.

Redan innan president Papadopoulos uttalade sin dom över återföreningsplanen hade den avvisats också av turkcyprioternas ledare Rauf Denktash, men hans förkastande är av mindre betydelse.

Rysare för EU
Befolkningen på den norra, turkiska sidan av ön verkar idag lyssna mer på premiärministern Mehmet Ali Talat, som stöder återföreningsplanen.

Under helgen kommer han att resa över till den södra grekcypriotiska delen av ön för att förespråka ett ja i folkomröstningen. Men redan innan president Papadopoulos förkastade återföreningsplanen visade opinionsmätningar att den avvisades av en majoritet på den grekcypriotiska delen av ön.

Om grekcyprioterna gör slag i saken och röstar nej till en återförening är det ändå de som blir medlemmar i EU, medan turkcyprioterna i så fall kommer att stå utanför även om de röstar ja, en rysare för det utvidgade EU.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".