Alectas vd kritisk till lag mot höga löner

Höga chefer i de stora börsbolagen har fortsatt höga löner, trots debatten om stora bonusar och bristande förtroende för näringslivet. Finansminister Bosse Ringholm vill ha en lagstiftning mot höga bonus- och pensionsavtal, men Lars Otterbeck, vd på pensionsbolaget Alecta, är kritisk till förslaget.

– Det är ju populärt att säga så, men man kan ju fråga vad som menas. Ska man införa en hundra procentig beskattning på löner över en viss nivå på personer som är anställda i svenska bolag och får lön här, eller ska man göra det på företag som är registrerade på Stockholmsbörsen, och så vidare. Det här lämpar sig för självreglering.

Näringslivet ska på egen hand komma tillrätta med de höga lönerna och bonusarna till ledande chefer, tycker Lars Otterbeck.

Flera fick höjda löner
Men förändringen tycks ta tid. Under förra året fick flera vd:ar på börsbolagen höjd lön, jämfört med 2002.

Lönekuverten är också fortsatt tjocka. Till exempel fick Astra Zenecas vd Tom Mc Killop, nästan 24 miljoner kronor i lön förra året. Investors VD Marcus Wallenberg tjänade drygt 8 miljoner och Securitas Thomas Berglund fick 9 miljoner.

Kan spärras
Men Lars Otterbeck på Alecta tycker att lönerna i de svenska börsbolagen generellt är rimliga, och han menar att förändra lönesättningen tar tid.

– Debatten kommer att leda till att man är mer uppmärksam på de extrema lönenivåerna, som funnits i vissa fall. Man kommer lägga in spärrar mot dem på olika sätt.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".