Pakistansk oro för våld efter polismord

I Pakistan sprider sig oron över att islamister med band till al-Qaida trappar upp våldet. Detta sedan en polisstation i hamnstaden Karachi attackerats och fem poliser mördats.

De sköt 400-500 kulor, det höll på i 30 minuter, berättar Shaukat Mahmoud, chefen för en polisstation i utkanten av Karachi. När allt var över låg fem poliser döda på golvet här i polisstationen, och gärningsmännen, en av dem skadad, flydde i en bil.

Tvingades läsa ur koranen
Innan poliserna sköts tvingades de att läsa koranverser. Händelsen har chockat poliskåren i Karachi, Pakistans största stad. Polismännen här säger att de väntar sig fler attentat.

Attacken inträffade i söndags, blodfläckarna finns ännu kvar, väggarna här är täckta av kulhål, som märkts numrerats med tuschpennor.

Hämnd för hjälp till USA
Många här tror att massakern på polisstationen i Karachi utfördes av en terrorgrupp med band till al-Qaida. Ett motiv skulle kunna vara hämnd för att pakistanska armén just nu hjälper USA med en stor offensiv mot misstänkta al-Qaidamedlemmar nära afghanska gränsen.

En del pakistanier är förbittrade över att deras regering samarbetar så intimt med USA för att jaga al-Qaida och talibaner. Regimen här i Pakistan säger att den inte har något val och att muslimska extremister just nu utgör det största hotet mot landets säkert.

Nils Horner, Karachi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".