Måttlig kaffekonsumtion bra för hjärtat

Kaffe tycks vara bra för blodkärlen i hjärtat. En studie bland grekiska pensionärer med högt blodtryck visar att ett måttligt kaffedrickande hade positiva effekter för blodkärlen.

En till två koppar om dagen räckte för att göra hjärtats kärl mer elastiska hos försökspersonerna som alla hade högt blodtryck. Elastiska kärl kopplas till en minskad risk för hjärtsjukdom.

Resultatet som presenteras här på den europeiska hjärtkonferensen i Stockholm förvånar – kaffe brukar anses negativt för personer med högt blodtryck, säger forskaren Christina Chrysohoou från universitetet i Aten.

– Ja, det är kanske förvånande för människor med högt blodtryck, det är därför vi poängterar att bara måttlig konsumtion ger den här positiva effekten.

Studien är gjord bland 235 personer mellan 65 och 100 år på den grekiska ön Ikaria. Ön är känd för att ha en befolkning som lever länge, och har en stor andel som lever längre än 90 år.

Det var just en måttlig kaffekonsumtion på en till två koppar starkt grekiskt kaffe om dagen som gav den positiva effekten. Fler koppar per dag ökade inte fördelarna för kärlen, säger hjärtspecialisten Christina Chrysohoou.

– När vi konsumerar fler än tre koppar kaffe om dagen betyder det större koffeinintag, och då försvinner de positiva effekterna helt, säger hon.

Anledningen till att kaffet skulle vara bra för hjärtat, tror Christina Chrysohoou, är dryckens anitoxidativa effekter. Hon rekommenderar äldre att ta ett par koppar om dagen.

– Ja, vi rekommenderar de som redan dricker kaffe att fortsätta, eftersom det inte gör någon skada, utan istället är positivt för dem.

Mona Hambraeus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista