Yahoo överträffade förväntningarna

Det amerikanska internetföretaget Yahoo redovisade i går en kraftig vinst för första kvartalet i år. Och det här ses som en värdemätare för internetbranschen som helhet.

Det mest framgångsrika kvartalet i Yahoos historia var inte bara bättre än vad marknadsanalytikerna hade förutspått utan översteg till och med företagets egna förväntningar.

Vinsten blev 101 miljoner dollar, och det kan jämföras med samma period förra året, då vinsten var 47 miljoner.

Förbättringen beror framför allt på att annonsförsäljningen på nätet tagit fart igen - Yahoos försäljning var första kvartalet i år 94 procent bättre än för ett år sedan.

Och en avgörande faktor var köpet av Overture, som arbetar med att annonsera i sökmotorer - många företag använder numera hellre den typen av annonsering än annan reklam på nätet.

Och Yahoo räknar med att trenden kommer att hålla i sig - och företaget höjer nu vinstprognosen för hela 2004. Kvartalsrapporten släpptes efter börsens stängning igår, men i den så kallade efterhandeln steg värdet på företagets aktie.

Yahoo ses ju tillsammans med e-handelsföretaget eBay som värdemätare på tillståndet i internetbranschen som helhet - en bransch där det hårdnat till i kampen om kunder.

Marknadsanalytikerna håller nu framför allt ögonen på en av Yahoos största konkurrenter - Google. Sökmotorföretaget väntas ju börsnoteras senare i vår - och försöker med bland annat ett nytt e-postsystem locka kunder från Yahoo, Microsoft och andra internetjättar.

Och att döma av gårdagens rapport är det en marknad i medvind som de konkurrerar om.

Anders Ask New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista