Lundberg utmanar i finanstoppen

Familjen Wallenberg utmanas nu på allvar om posten som mäktigast i Svenskt näringsliv. Finansmannen Fredrik Lundberg har genom aktieköp och allianser kopplat greppet om en rad svenska storföretag.

Happy Day, sjöng gospelkören som bjudits in att underhålla på byggföretaget NCC:s bolagsstämma på onsdagkvällen.

Även om NCC:s förlust förra året på dryga 300 miljoner kronor knappast kan göra någon glad, så är det ändå glada dagar för NCC:s storägare Fredrik Lundberg, som satt bänkad på första raden.

En av de mäktigaste
Fredrik Lundberg har seglat upp som en av de allra mäktigaste i svenskt näringsliv. Genom att köpa aktier i maktbolaget Industrivärden, där han också tagit plats i styrelsen, har han skaffat sig avgörande inflytande i skogsbolagen SCA och Holmen, verkstadsbolagen Cardo och Sandvik, byggbolagen NCC och Skanska och även i Handelsbanken och i Ericsson.

Men Fredrik Lundberg vill inte gärna diskutera kring hur han tänker utnyttja sin makt.

– Lundbergs investering i Industrivärden gör vi för att det är ett väldigt bra företag. Man har stora aktieinnehav i några av Sveriges absolut bästa företag och där vill vi gärna vara med.

Inte intresserad av offentlig debatt
Att verka utan att synas verkar vara Fredrik Lundbergs rättesnöre. En devis lånad från en annan maktsfär, familjen Wallenberg, som i och med Fredrik Lundbergs band till Industrivärden nu får en verklig utmanare.

Men den nya maktspelaren i näringslivet har inte mycket att säga om den ekonomiska politiken och näringslivsklimatet.

– Jag är inte en person som strävar efter att delta i offentliga debatter utan jag föredrar att arbeta med de uppdrag jag har.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista