Tyska arbetsgivare vill förlänga arbetstiden

De svenska centrala avtalsförhandlingarna är i hamn och blev färdiga fortare än förväntat. I Tyskland har årets avtalsrörelse handlat mycket om förlängd arbetstid och inför stundande förhandlingar hotar det största fackförbundet med storstrejk.

Det är världens största fackförbund - Verdi som hotar med strejk ifall inte arbtesgivarsidan drar tillbaka sitt bud inför nästa förhandlingsrunda.

Det handlar om statsanställda i delstaterna i västra Tyskland. Ekonomin är ansträngd även i rika länder som Bayern och Baden-Wurttemberg och ett sätt att spara är att förlänga arbetstiden för offentliganställda från 38 och en halv timmar i veckan till 42 timmar. Fackförbundet Verdi vägrar och hävdar att det skulle innebära att över 100 000 jobb försvinner.

Annars har viljan att kompromissa ökat från de tyska fackförbunden som känner sig pressade av hög arbetslöshet, sjunkande medlemsantal och regeringes sparpaket.

För bara några år sedan var temat i de tyska avtalsförhandlingarna, sänkt arbetstid med bibehållen lön. Nu går utveckingen åt andra hållet. I IG Metalls avtal för 2,2 miljoner medlemmar, öppnas möjligheten att förlänga arbetstiden från nuvarande 35 timmar till 40, utan övertidstillägg.

Vi lyckades stoppa en generell förlängning, men under vissa förutsättningar kan halva arbetsstyrkan på en arbetsplats få gå upp till 40 timmar, förklarar Hubert Dunnemeier på IG-Metall i Berlin.

Biltillverkaren Daimler-Chrysler kommer införa längre arbetstid och Siemens med 175 000 anställda i Tyskland, hotar med ett sparpaket att säga upp 5000 anställda ifall inte facket går med på längre veckorarbetstid och då utan att den anställde får full kompensation - enligt IG Metall skulle det innebära en lönesänkning med 15 procent.

Kristian Åström, Berlin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista