Tyska centralbankschefen lämnar sin post

I Tyskland har den tyska centralbankschefen Ernst Welteke tvingats ta en så kallad time-out efter att det avslöjats att en privatbank betalat en hotellräkning på 70 000 kronor för honom och hans familj.

– Jag beklagar om jag har skadat centralbankens goda rykte, säger Ernst Welteke, och packar väskorna för att dra sig tillbaka en tid.

Det var nyårsafton 2001 som Ernst Welteke med familj deltog i firandet i Berlin av eurons införande.

Bodde på lyxhotell
Familjen bodde i en svit på lyxhotellet Adlon och stannade i fyra dagar. Räkningen på 70 000 kronor betalade en privat bank som även bjudit in Welteke.

– Helt oacceptabelt ifall han varit minister, var finansminstern och vännen Hans Eichels reaktion och som därmed indirekt krävde hans avgång.

Sedan affären avslöjades i söndags har kritiken tilltagit mot Welteke. Allmänhetens förtroende för den tyska centralbanken har skadats, heter det.

Före eurons införande åtnjöt tyska Bundesbank ett förtroende hos allmänheten som nästan hade religiösa dimensioner.

Banken sågs som garanten för låg inflation, en stark D-mark och ständig tillväxt.

Har mer betalt än förbundskanslern
Institutionen är en av Tysklands mest ansedda och upprördheten över hotellnotan har inte blivit mindre av att kommentatorer hela tiden påpekat att Welteke är Tysklands högst betalde statstjänsteman med en årslön på över 3 miljoner kronor. Han har mer betalt än förbundskanslern.

Nu har Bundesbank bestämt att Welete ska ta ledigt tills kritiken lagt sig och åklagarmyndigheten i Frankfurt utrett ifall han brutit mot några regler. Tyska statstjänstemän får inte ta emot gåvor.

Notan på 70 000 kronor ska Welteke dela med Bundesbank.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".