Odling av genförändrad potatis får klartecken

Vanlig odling av en genförändrad gröda har nu för första gången fått klartecken av Jordbruksverket. Det är ett företag i Skåne som vill sälja en genmodifierad potatissort som ska användas inom pappersindustrin. Jordbruksverket rekommenderar nu EU att godkänna ansökan, trots att frågan är kontroversiell.

– Vi har inte hittat några risker med den här potatisen och då måste vi säga ja enligt lagstiftningen. Vi har bedömt miljöaspekterna av att odla den och även aspekten att använda pulpan, det vill säga restprodukten, som foder. Vi har bedömt det som likvärdigt med annan stärkelsepotatis och annan pulpa som foder. Trots det kommer ändå en övervakning att ske. Det måste det enligt lagstiftningen så att inte något oväntat dyker upp, säger Gabriella Cahlin, som är chef för växtodlingsenheten vid Jordbruksverket.

Ska inte ätas
Företaget i skånska Svalöv har tagit fram en potatissort med extra stort innehåll av stärkelse. Potatisen ska inte ätas utan användas för vissa produkter inom pappersindustrin.

Även om EU också måste säga ja innan odlingen får starta, är dagens beslut ändå principiellt viktigt när en svensk myndighet för första gången säger ja till kommersiell odling av genförändrade grödor. Frågan är om det här blir startskottet för gengrödor på bred front.

– Det går inte att säga. Vi gör en bedömning från fall till fall. Vi bedömer varje ansökan för sig så det går inte att säga någonting om framtida ansökningar. Det beror på vad det handlar om för gröda och egenskaper, säger Gabriella Cahlin.

Stöder sig på EU-regler
Jordbruksverket stöder sig på EU:s nya regler som möjliggör kommersiell odling av gengrödor och beslutet är kringgärdat med flera villkor till exempel spårbarhet och krav på noggrann övervakning.

Men även om Jordbruksverket inte ser någon risk med dagens besked lär inte kritikerna som befarar spridning av oönskade gener eller påverkan på människan i slutändan tystna. Gabriella Cahlin menar dock att det är konsumenterna som styr.

– Eftersom det finns ett motstånd finns det en ny lagstiftning som ska ge konsumenterna rätt att välja. Det krävs en märkning av sådana produkter, i alla fall när det gäller livsmedel och foder. Vi kräver inte att industriprodukterna ska märkas särskilt. Men när det gäller livsmedel och foder kommer människor att kunna välja genom att det finns en märkning, säger hon.

Så det är upp till konsumenterna att visa om man vill ha det här eller inte?

– Ja, det stämmer.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".