Världsbanken: Ryssland måste sprida ägandet

Ryssland måste sprida ägandet på fler än en handfull. Det konstateras i en ny rapport från Världsbanken. Den ryska tillväxten riskerar att avstanna om inget görs åt makt och kapitalkoncentrationen varnar Världsbanken.

Allt för få som äger allt för mycket. Det är slutsatsen i Världsbankens omfattande studie av den ryska ekonomin. I ett land som de senaste åren slagit alla förväntningar i tillväxten kommer bankens rapport som ett smolk i glädjebägaren.

Jämför med rövarbaroner
Världsbanken jämför med Amerikas rövarbaroner för hundra pr sedan. Deras maktkoncentration bröts genom effektiv lagstiftning, skriver banken. Något liknande krävs i Ryssland. Detta och ett stort oljeberoende hotar landets tillväxt.

23 storägargrupper kontrollerar idag 16 procent av alla jobb och 35 procent av all försäljning i Ryssland. Bland de fem i toppen är fyra oljebolag. Den största privata arbetsgivaren är aluminumkungen Oleg Deripaska som via ett holdingbolag har drygt 160 000 anställda.

Rysslands yngste oljemiljardär fotbollsfantasten Roman Abramovich har nästan lika många anställda i sina företag.

Ineffektiva förvaltare
Men de är inte effektiva förvaltare, kritiserar Världsbanken. Varken storkapitalet eller staten lyckas lika bra som nya småföretag. Det är där ekonomin är mest effektiv och nya jobb skapas, skriver banken.

Förutom att ge nya aktörer en chans måste ryska staten avskaffa urmodiga lagar om monopol och kartellbildning, anser banken.

Det finns dock kritik mot rapporten. Ryska arbetsgivarorganisationen säger att i ett så stort land som Ryssland krävs en koncentration av både ägande och makt.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".