Assange våldtäktsmisstänkt igen

Wikileaks grundare Julian Assange misstänks återigen för våldtäkt. I dag beslutade överåklagare Marianne Ny, vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg, att återuppta förundersökningen om våldtäkt.

– Jag har beslutat att förundersökningen för våldtäkt återupptas. Och jag har också beslutat att att den del av förundersökningen som bedrevs med rubriceringen ofredande ska utvidgas till att avse samtliga de händelser som anmälan omfattar, säger Marianne Ny.

Julian Assange anklagades för att ha våldtagit en kvinna och sexuellt ofredat en annan kvinna. Han anhölls för en dryg vecka sedan i sin frånvaro, men anhållningsbeslutet hävdes och han misstänktes enbart för ofredande mot en av kvinnorna.

Efter överprövning har nu alltså överåklagare Marianne Ny beslutat att återuppta förundersökningen om våldtäkt mot en av kvinnorna och sexuellt tvång och sexuellt ofredande mot den andra kvinnan. Hon skriver i beslutet att beslutsunderlaget är otillräckligt och fler utredningsåtgärder bör vidtas innan beslut fattas.

Marianne Ny kan av hänsyn till den fortsatta utredningen och berörda inte lämna några närmare uppgifter ur förundersökningen.

Kvinnornas advokat Claes Borgström hade begärt överprövningen.

– Jag är naturligtvis väldigt glad över det beslutet därför att det är precis som jag hade begärt att det skulle bli. Framförallt är jag glad för mina klienters skull, de har smutskastats och det har sagts att de har hittat på det här. Men nu i och med att överåklagaren har beslutat att återuppta förundersökningen har de fått en upprättelse redan genom det tycker jag, säger Claes Borgström.


Få beslut ändras

Vad är överprövning?

Man kan begära överprövning av en åklagares beslut, t.ex. om att lägga ned en förundersökning.

Om en begäran om överprövning kommer in, ska först den åklagare som fattat beslut i målet bedöma om nya omständigheter kommit fram och i så fall ompröva sitt beslut.

Om åklagaren inte ändrar beslutet, lämnas ärendet över till något av Åklagarmyndighetens tre utvecklingscentrum.

Där granskar överåklagaren ärendet och fattar sedan beslut om ärendet ska återupptas eller att vissa utredningsåtgärder ska göras.

Under 2008 överprövades mindre än en procent av alla åklagarbeslut. Ändring skedde i 220 fall, cirka 0,04 procent av samtliga åklagarbeslut.

Källa: Åklagarmyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista