Överenskommelse om utsläppsrätter klar

Nästa vecka fattar regeringen beslut om hur handeln med utsläppsrätter för 500 företag ska se ut. Regeringen har nu kommit överens med samarbetspartierna vänstern och miljöpartiet.

Handeln med utsläpp av koldioxid kommer att ske i hela det utvidgade EU, till att börja med under en provperiod 2005 till 2007.

Den berör energianläggningar, skogs- och stålindustrin, cementfabriker och oljeraffinaderier. Efter 2008 ska handeln permanentas och avsikten är att på sikt få ner utsläppen av växthusgaser i Europa.

Baseras på tidigare utsläpp
Handeln kommer att gå till så att företagen får en viss tilldelning av utsläppsrätter, som baseras på de utsläpp, som man har haft under de senaste åren. Totalt i hela EU rör det sig om 12 000 anläggningar, i Sverige blir det alltså 500.

Handeln innebär att det företag, som minskar sina utsläpp har möjlighet att sälja utsläppsrätter till ett annat företag, som inte är lika framgångsrikt i sin utsläppsminskning.

De tilldelade utsläppsrätterna är gratis och baseras alltså på utsläppen under tidigare år. Med den konstruktionen finns en inbyggd orättvisa.

Minskade utsläpp ger mindre tilldelning
Den innebär att den företagsledning, som har varit slö och inte har vidtagit några åtgärder för att minska utsläppen får en större tilldelning än den, som har varit ambitiös och reducerat sina utsläpp.

I förslaget finns nu ett undantag. Kraftvärmeverk får en tilldelning som motsvarar bara 80 procent av de historiska utsläppen. Man räknar med att de har lättast att på ett kostnadseffektivt sätt minska utsläppen genom att till exempel satsa på biobränsle.

De senaste årens utsläpp i de 500 anläggningarna har varit omkring 20 miljoner ton. Tilldelningen föreslås bli 23 miljoner ton, som är ett utrymme som är tänkt för nya anläggningar, till exempel det gaseldade Ryaverket i Göteborg.

Går inte jämnt upp
Det går alltså inte jämnt upp. Syftet med handeln är ju trots allt att minska utsläppen av växthusgaser.

I bästa fall kan nya anläggningar leda till att exempelvis industrier och fastigheter ansluter sig till ett kraftvärmeverk och stänger sina egna oljeeldade kraftverk eller att kolimporten från Danmark minskar. Men där finns ingen automatik.

I nästa etapp när handeln permanentas från 2008 diskuterar man att den inte ska baseras på historiska utsläpp.

Ledstjärnan ska istället vara bästa möjliga teknik för olika branscher. Det skulle innebära en betydligt stramare utsläppspolitik.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".