Oro i Irak inför årsdagen av Saddams fall

I Bagdad är oron nu mycket stark för nya oroligheter på årsdagen av Saddamregimens fall i morgon, fredag. Dessutom är det en religiös högtid i helgen då miljoner människor beger sig till staden Karbala. Högtiden innebar även under Saddam Husseins tid alltid bråk. Läget i Bagdad är osäkert, säger journalisten Ahmed al-Rikaby, som är tillbaka i sitt hemland för att starta den första privata radiostationen.

– Just när är det väldigt dåligt här nere. Jag har varit här i en och en halv månad och tidigare var det bättre. Man såg knappt några amerikanska soldater på gatorna i Bagdad för en och en halv månad sedan. Man såg många irakiska poliser men nu är det annorlunda.

– Bara 15-20 minuter härifrån pågår hårda strider, säger Ahmed al-Rikaby.

Liknar Beirut
Ahmed al-Rikaby känner igen gatubilden från Beirut med strider och folktomma områden där alla butiker är stängda. Men han styr bort frågan om regelrätt inbördeskrig. Den radikale shialedaren Muqtada al-Sadr, som utmanar USA, har bara stöd i de fattiga Bagdadkvarteren, hävdar Ahmed.

– De flesta shiiterna är arga på al-Sadr för att det han gör inte tjänar shiiternas intressen. Shiiterna har ju haft fördelar av förändringen i Irak. Han saknar politisk erfarenhet, han är 29 år, han är så att säga i tredje klass i den religiösa skolan, säger al-Rikaby.

Svårt att veta vem man kan lita på
Samtidigt fortsätter vardagslivet i Bagdad. Ahmed al-Rikaby startar nu Radio Tigris, den första privata radiostationen efter total statlig kontroll av media.

Tidningar, organisationer och engagemang finns det gott om men också osäkerhet.

– Det finns en rädsla. Vi vet inte vad som kommer att hända. Det är svårt att skilja på vän och fiende. Du vet inte om din granne har sitt hjärta på den här sidan eller på andra sidan. Så ser det ut här nu, säger journalisten Ahmed al-Rikaby i Bagdad.

Alice Petrén
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".