Norrmän festar i Strömstad under påskhelgen.

Full fart på "norskerennet" i Strömstad

I dag på skärtorsdagen är det helgdag i Norge. Det innebär att tusentals helglediga norrmän åker till Strömstad på ”norskerennet”.

Två av dem som är helglediga och har rest till Strömstad är John Tore och Sara Svare.

– Det är inte så mycket liv i Norge i dag. Det är stängt överallt. Vi satsar på svenskarna i dag, säger Sara Svare. Och John Tore säger att han ska ha kul.

Firar vårens ankomst
Strömstad är en stad för 5 000 invånare. I dag på skärtorsdagen fick de trängas med 10 000 norrmän som har åkt hit för att fira vårens ankomst, kanske genom att en eller ett par öl för mycket.

Patrik Knutsson äger en bensinstation vid den norra infarten till Strömstad.

– Personligen är inte detta min favoritdag. Jag börjar tänka på den redan efter jul och nyår. Det är inte som det var förr. Nu är det mycket mer ”griseri”, säger Patrik Knutsson.

Gränshandeln betydelsefull
Strömstad är kanske mest känd för gränshandeln med en kronkurs som fortfarande är några ören lägre. Och med en lägre spritskatt på 100 kronor per liter sprit som lockvara åker många hit och handlar billig svensk påskmat.

Ett femtontal fall av fyllerister och några fall av misshandel finns i polisstatistiken tillsammans med högar av krossat glas på gator och parkeringsplatser roar inte många strömstadsbor. Rut Kristiansen har bott i Strömstad i tre år.

– De bara förstör. Det tror jag många med mig inte tycker är så väldigt festligt. Punkt slut, säger hon.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista