Rice: FBI gjorde misstag innan terrorattackerna mot tvillingtornen

På torsdagen förhördes president Bushs säkerhetsrådgivare Condoleezza Rice av den amerikanska kommission som utreder om terroristattackerna mot Word Trade Center och Pentagon kunnnat förebyggas.

Condoleezza Rice höjde höger hand och svor att säga sanningen och ingenting annat än sanningen om vad Vita Huset visste innan terroristattackerna den 11 september 2001.

Mest hettade det till när hon fick frågan varför hon inte reagerat på varningar i ett hemligstämplat PM från den 6 augusti 2001 en dryg månad innan attackerna. Condoleeza Rice skyllde misstagen på den federala polisen FBI.

Flera gånger upprepade Condoleezza Rice att president Bush var trött på att ”smälla flugor”, det vill säga jaga enskilda terrorister.

USA ville istället ha ett nytt samarbete med Pakistan och Afghanistan för att angripa Al Qaidas baser men den policyändringen tog tid. 

Under förhören har Condoleeza Rice som fortfarande pågår svarat ingående på kommissionens frågor och hon har skickligt avvänt taktiken att långa svar förhindrar utfrågarna att ställa uppföljande frågor.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".