"Biståndsorganisationer täcker upp för Israels ockupation"

En humanitär katastrof hotar de ockuperade palestinska områdena sedan FN på grund av israeliska restriktioner tvingats upphöra med livsmedelshjälp till en halv miljoner palestinier. Den svenska regeringen kräver att Israel häver restriktionerna. Samtidigt pekar biståndsorganisationen SIDA:s chef för humanitärt bistånd, Johan Schaar, på vad han beskriver som ett dilemma, att ge en hjälp som det egentligen är en ockupationsmakts skyldighet att ge.

– Vi har ju funnit under de senaste två, tre åren, sedan andra intifadan började att vi i ökande grad tar ett ansvar som ställer oss i ett väldigt svårt dilemma. Vi finansierar saker som egentligen är Israels ansvar att utföra.

Hjälporganisationer bär huvudbördan
Enligt det internationella regelverket åvilar det en ockupationsmakt, som USA i Irak eller Israel på Västbanken och i Gaza, att ansvara för befolkningens väl och ve. Men för den palestinska befolkningen är det internationella hjälporganisationer som sedan flera decennier bär huvudbördan.

Sida bidrar med i runda tal 100 miljoner kronor per år. När blir priset för högt? frågar Johan Schaar och Jan Bjerninger, båda tunga enhetschefer på Sida, på DN Debatt på torsdagen.

Finansierar en ockupation
Också andra hjälporganisationer som sliter med samma dilemma: att göra vad humanitet kräver och att vara ett substitut för en ockupationsmakts skyldighet. Kristian Lagerlöv är en av Diakonias hjälparbetare som efter 18 månaders slit i palestinska områden börjat känna att han rent av är med och finansierar en ockupation.

– Jag måste säga att det känns väldigt välkommet att de (Sidas enhetschefer) har vågat gå ut på det här sättet. Jag tror att nästan alla som jobbar här nere känner att man går in med ganska stora resurser, men det man ägnar sig åt är symptombehandling. Man angriper inte roten till problemet, som är ockupationen.

– Israel och Palestina är ett väldigt speciellt område där egentligen all nöd i de ockuperade områdena beror på just ockupationen och ingenting annat. Skulle ockupationen försvinna, så skulle man se en helt annan situation på väldigt kort tid.

Ni gör alltså det som ockupationsmakten har skyldighet att göra.

– Det är ju de internationella biståndsorganisationerna som går in och täcker upp. Därför kan man känna i mörkare stunder att vi faktiskt finansierar en ockupation, och tänka: ”Varför inte öka trycket istället?”. Det externa trycket på staten Israel att ta sitt ansvar som ockupationsmakt, säger Kristian Lagerlöv.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".