Ann-Marie Lindgren

Ny löntagarfond kan rädda välfärden

Den svenska välfärdsmodellen kan räddas genom att en ny sorts löntagarfonder införs. Fonderna ska föra över pengar från företagens vinster till den offentliga sektorn. Det förslaget kommer från Anne-Marie Lindgren som är chef för socialdemokratiska partiets tankesmedja ”Idé och Tendens”.

– Kan vi via ägarandelar kanske vidga sjukförsäkringen, i sjukförsäkringsfonder på samma sätt som pensionsfonderna. Jag menar läkemedelsbolagens vinster kommer till icke ringa del från det av samhället finansierade sjukvårdssystemet, så varför skulle vi inte kunna ta tillbaka en del av det vid avkastningen på aktier som samhället äger.

Pengar till sjukförsäkring
Statsminister Göran Persson har tidigare framfört tankar på att bryta ut sjukförsäkringen från statsbudgeten. Anne-Marie Lindgren anser att en ny form av löntagarfonder skulle kunna skapas för att få in pengar till detta.

En högre beskattning av företagen är inte möjlig, eftersom företagen då skulle kunna flytta utomlands säger Anne-Marie Lindgren. Därför vore det logiskt att se till att få del av företagens vinster genom att staten skulle vara med och dela på utdelningen med alla andra aktieägare.

Kontroversiell debatt
Anne-Marie Lindgren har ingen färdig modell för förslaget. Men hon räds inte den gamla debatten om löntagarfonder som fick företagare att se rött.

Det gör däremot mannen bakom löntagarfonderna, den nu 90-årige LO-ekonomen Rudolf Meidner.

– Löntagarfonderna är väl ett passerat skede, säger han idag.

Skulle nya fonder införas kommer företagen att flytta utomlands. Det tror Klas Eklund som är chefekonom vid SE-banken.

– Om det skulle lukta löntagarfonder över huvudtaget om det här, då skulle ju en stor del av företagen antagligen flytta på sig, säger Klas Eklund.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista