Brister i myndigheters representation

Riksrevisionen gör nu en särskild granskning av höga tjänstemäns representation och förmåner vid 40 svenska myndigheter. Landshövdingen på Gotland får kritik för sin representation med vin.

Det är uppmärksamheten kring Försvarets representation, som gjort att granskningen görs.

– Det har varit en speciell utredning kring försvaret och vi har läst i tidningarna om SL. Vi på Riksrevisionen skapar oss en bild av hur det ser ut på det här området faller sig väldigt naturligt, säger Curt Öberg, revisionschef på Riksrevisionsverket.

Det är de stora myndigheterna som Riksrevisionen särskilt riktar in sig på.

Granskar stora myndigheter
Polisen och Regeringskansliet granskas, men också landets länsstyrelser och landshövdingar får sin representation och sina förmåner granskade. 40 myndigheter ingår i granskningen och materialet håller på att samlas in.

Hittills har resultaten från några enstaka revisioner redovisats.

Riksrevisionen kritiserar länsstyrelsen på Gotland för att vin från landshövdingens vinförråd druckits vid representation utan att det redovisats hur mycket som gått åt.

Också länsstyrelserna i Kronoberg och Västerbotten får kritik för hur representationskostnader redovisats.

Granskningen av Sida visade att generaldirektörens sekreterare attesterat sin chefs fakturor.

Brister i rutinerna
I de rapporter som hittills blivit klara, handlar det inte om några stora representationspengar, som använts på fel sätt, men rutinerna brister, säger revisionschefen Curt Öberg.

– Vi har sett att det finns brister i underlag och myndigheterna har varit dåliga på att precisera vad syftet var med ett representationstillfälle. det kan också gälla vilka som deltog och vi har sett flera fall där man inte följt de momsregler som gäller avdragsrätt, säger Curt Öberg, revisionschef på Riksrevisionen.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista