Fler karteller i byggbranschen?

Byggbolaget NCC erkände igår att man ingått ett olagligt prissamarbete inom asfaltsbranschen. Och kartellsamarbeten är något som med stor sannolikhet förekommer inom stora delar av byggbranchen. Det säger Mats Bergman, tidigare chefsekonom på Konkurrensverket, nu konkurrenskonsult.
På senare tid har karteller avslöjats när det gäller golv, rör och cement. Å Konkurrensverket utreder just nu en misstänkt kartell inom installationsdelen av byggindustrin. Att just byggandet är så präglat av kartellbildning tror Mats Bergman beror på att det är en bransch där affärerna görs i form av upphandling. Dessutom är den offentliga sektorn ofta en svag motpart som beställare. Ulrika Messing är ansvarig i regeringen för konkurrensfrågor å hon har sagt att hon kan tänka sig att låta det företag som erkänner kartellsamarbete slippa lindrigare undan. Men Mats Bergman tycker att man ska gå ännu längre, så som i USA.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista