Företagsledarnas ersättningar minskar något

Debatten om höga ersättningar i näringslivet kommer att få konsekvenser. Det menar ägarrepresentanter som Ekot talat med. Börsbolagen blir försiktigare med stora pensionslöften och optionsprogrammen byts ut mot aktiebaserade belöningsprogram, tror Lars-Erik Forsgårdh, vd i Aktiespararna.

– Det blir nog inga stora förändringar av grundlönerna. Där kommer nog de här nivåerna att ligga kvar. Däremot börjar vi se förändringar vad gäller pensionsförmånerna. De blir inte som tidigare förmånsbaserade, det vill säga att du under några få år kan kvalificera dig för en livslång pension, säger Lars-Erik Forsgårdh.

– Dessutom kommer optionsprogrammen under större utsträckning i framtiden att ersättas med aktiebaserade program. Fördelen med det är att du blir aktieägare i bolaget. Dessutom har du en mindre hävstång, mindre möjligheter att tjäna in spektakulära förmögenheter på kort tid. När det gäller optioner är hävstången per definition mycket större än i aktiebaserade program, påpekar Lars-Erik Forsgårdh.

Begränsade följder
Än så länge har följderna varit begränsade av debatten om näringslivstopparnas ersättningar. Som Ekot tidigare berättat fortsatte lönerna för många vd:ar i börsbolagen att öka under förra året och bonusprogram som bygger på tidigare års resultat gör att mycket stora ersättningar fortsätter att falla ut.

Enligt representanter för börsbolagens ägare är en omvandling av lönesättningen på gång.

Får konsekvenser
Liksom Aktiespararnas Lars-Erik Forsgårdh tror Lars Otterbeck, vd för pensionsbolaget Alecta, att diskussionen om allt för höga ersättningar kommer att få konsekvenser. I bolagen sker nu en anpassning till debatten, säger han.

– Vi kan se i år att de här extrema optionsprogrammen försvinner. Vi kan se lägre rörliga löneandelar, vi kan se en viss återhållsamhet till exempel med pensionsarrangemang, säger han.

När kommer det att synas?

– Jag skulle tro att det tar två tre år innan det egentligen märks. Men det är en lite lugnare utveckling nu, i hela världen, påstår Lars Otterbeck.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".