Hårt motstånd mot USA i Irak

Uppdaterad
Det hårda motståndet mot ockupationen i Irak fortsätter. I det sunnimuslimska motståndsfästet Falluja försöker USA genomdriva en tillfällig vapenvila för att få in förnödenheter till invånarna.

Bara en och halv timme efter att vapenvilan utlystes återupptogs skottväxlingen. Falluja som ligger fem mil väster om Bagdad har i flera dagar varit utsatt för en amerikansk offensiv.

Marinkårssoldater försöker pacificera staden där det sunnimuslimska motståndet mot ockupationen länge har varit mycket hårt. Enligt källor från stadens sjukhus har omkring 450 irakier dödats och omkring 1 000 skadats under de senaste dagarnas strider.

Försöker lämna Falluja
Många av de mellan två och trehundratusen invånarna i Falluja har försökt lämna staden som har isolerats från omvärlden. Men enligt ögonvittnen har många av de som försökt ta sig ut stoppats av amerikanska soldater.

I det shiamuslimska södra och östra Irak pågår på flera håll strider mellan koalitionstrupperna och den shiamuslimske USA-fientlige ledaren Muqtada al-Sadrs milis.

Förbjudit demonstrationer
I huvudstaden Bagdad är det högsta beredskap på fredagen, ett år efter att Saddam Husseins staty på Paradistorget revs. Amerikanerna har förbjudit alla demonstrationer i centrum för att undvika protester mot ockupationen.

Men det konstverk som har ersatt Saddam Hussein har prytts med bilder av Muqtada al-Sadr som satte igång det nu pågående shiamuslimska upproret mot ockupationen.

I den shiamuslimska stadsdelen i Bagdad, Sadr City, har USA-trupperna dragit sig tillbaka från polisstationerna och stadshuset. Men den amerikanske befälhavaren general Ricardo Sanchez försäkrar att koalitionen har full kontroll över Bagdad.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista