Brandmännen bekämpar elden på Hotell Borgholm

Två döda i hotellbrand på Öland

Två personer, en man och en kvinna, omkom på fredagen, när en kraftig brand bröt ut på Hotell Borgholm mitt i centrala Borgholm på Öland. Sex personer skadades, varav en mycket allvarligt.

När branden började fanns sammanlagt sex gäster och två ur personalen på hotellet. Utöver de omkomna skadades sex personer, varav en mycket allvarligt.

I samband med räddnings-och släckningsarbetet, som fortfarande pågår, rökskadades dessutom tre brandmän och Robert Molander från Räddningstjänsten i Borgholm säger att arbetet varit svårt.

– Det har varit den värsta brand som jag har varit på, hela släckningasrbetet har varit svårt, det har varit folk inne i hotellet. I den bilen som jag kom i, då såg vi folk som låg på trottoaren som hade hoppat, berättar han.

Elden spreds snabbt
Branden på Hotell Borgholm började vid halvsjutiden på långfredagens morgon. Branden började i baren eller i hotellets frukostmatsal och spred sig snabbt till andra delar av det anrika hotellet, som ägs och drivs av radio-och tevekocken Karin Fransson.

Två av hotellets gäster omkom på grund av brandröken. Övriga gäster och de två anställda som fanns på plats skadades. Under dagen har antalet skadade fortsatt att öka, eftersom flera brandmän andats in rök.

Släckningsarbetet har varit svårt och elden har tagit sig på nytt vid flera tillfällen men var under fredagseftermiddagen under kontroll.

Grannar evakuerades
Boende i närbelägna fastigheter evakuerades redan tidigt på morgonen och under hela dagen har hundratals åskådare följt räddningsarbetet och

Marianne Fransson som bor i Borgholm sammanfattar många Borgholmsbors känslor inför branden.

– Jag tycker att det är så tråkigt. Jag känner för gamla hus. De har jobbat och renoverat undan för undan och målat det fint. De är jätteduktiga så det är tråkigt för dem. Och så väntar sommarsäsongen.

Kriscentrum
Borgholms kommun har under dagen hållit extra öppet i kommunens växel för att kunna svara på frågor från till exempel de som har evakuerats.

I kyrkans församlingshem finns ett lokalt kriscentrum, dit bland andra anställda på Hotell Borgholm sökt sig för att få veta hur läget är med deras arbetskamrater.

Men Inga-Marie Nilsson, som är vaktmästare i kyrkan, och medlem i den lokala krisgruppen har också fått andra besök.

– Ja det är ju de ska hyra på hotellet i natt som kommer med förfrågningar om var de ska ta vägen.

Väntar ni er att det ska komma fler människor som har frågor och funderingar?

– Nej det känner vi ju inte till, men vi har et öppet i alla fall, så att de som vill kan komma in, säger Inga-Marie Nilsson.

Ann-Sofie Ottosson, SR Kalmar
ann-sofie.ottosson@sr.se.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".